Анастас Терзобалиев: Заздравяването на политическите и икономически връзки между България и Либия ще донесат дивиденти за страната ни

Анастас Терзобалиев, експерт по арабските страни и АфрикаПристанището в град Бенгази и свободната безмитна зона в град Мисурата и град Бенгази могат да бъдат врата между ЕС , Либия и Африка!

Анастас Терзобалиев е роден на 20 септември 1975 година. Има диплома по арабски език и култура от университета Ал Зейтуна в Триполи и магистърска степен с отличие по Стратегическо планиране от Стопанския факултет на СУ „Климент Охридски“.
Основател и ръководител в продължение на 17 години на МКРТНИ ЕООД, българска компания, работеща с арабските страни и Близкия изток. От три години сътрудничи в експертно качество на ПП АБВ като съветник по въпросите на Близкия изток и арабските страни. Представлявал Република и съвместно с проф. Георги Спасов, защитил интересите на страната ни в спечелено дело пред Върховния съд на Кувейт.

Как оценявате  срещата между българския президент, г-н Румен Радев, и председателя на Президенския съвет на Либия, г-н Mохамед Ал-Менфи?

Тази среща, проведена в Шарм-ал-Шейх, поставя отношенията между двете страни на ново, по-високо равнище и дава началото на диалог и възможности за увеличаване на търговския обмен между двете страни.

Чрез работата ми с ПП АБВ като експерт по арабските страни (освен посещенията, които организирах за Председателя на партията, г-н Петков в Ирак, Йордания, Ливан и подписаните там споразумения с парламентарните партии на тези страни в областите  образование и култура, както и проведените търговски форуми), ние като политическа партия посетихме няколко пъти и Либия, където вече поставихме тези теми на дневен ред в двустранния диалог между двете страни. Срещнахме се многократно с настоящи и бивши министри на вътрешните работи на Либия, а също и с министъра на социалните дейности и труда, предлагайки споразумение между двете държави в областта на социалните грижи, касаещо над 50 000 български семейства.

В София имаше изключителен дипломат, г-н Муфта Дарени, който управляваше посолството на Либия до месец август 2022 г. За краткото му време тук като представител на либийската държава от месец април до юни 2022 г., бяха подготвени с участието на ПП АБВ, пет двустранни споразумения.

Бе създадена и работна група, в която аз също бях включен, между Министерството на туризма на България, представители на българските ведомства и представители на либийското посолство, насочена към облекчаването на условията за издаване на визите за туризъм, включително медицински туризъм, на либийски граждани. От страна на Министъра на туризма на България към либийската страна бе изпратено предложение за споразумение в сферата на туризма.

Г-н Гьоков, Министър на труда и социалните грижи,  предприе ключови стъпки по въпросите за Либия, изпращайки офицално искане до посолството на Либия за приравняване стажа на българските специалисти, работили в Либия. Бе сформирана и съвместна работна група между Министерството на труда и социалните грижи на България и посолството на Либия, оглавявана от специалния пратеник на Либия, д-р Мохамед Зармух.

В резултат на посещението в България на Председателя на обединените търговско- промишлени палати на Либия, г-н Мохамед Раид, на 17 март 2022 г. в посолството на Либия бе подписано споразумение с БТПП.

Информация за условията на споразумението е разпространена до повече от 180 000 компании във всички райони на либийската страна.

Генерал Стефан Янев, чрез мен и председателя на ХТПП г-н Янчо Янев, проведе няколко разговора с президента на парламента на Либия г-н Агила Салех и неговият политически кабинет в качеството си на съветник на президента Радев!
Вече като министър на отбраната получи предложение от Либия , проекто споразумение за обучение на кадри, обучение на либиийски студенти във военните училища и размяна на кадри от военната медицина на двете страни, както и предложение Либия да инвестира в бългърска болница!
Генерал Стефан Янев, направи много не само в отношенията с Либия а и с всички арабски страни!
Неговата работа като политик се отразява редовно в Либия, Йордания, Ирак , Египет, Тунис както в държавните така и в часните медии което го оценявам като един от най големите дивиденти за България!
Аз направих няколко филма за Република България в областа на туризма, балнеолечението излъчени по няколко тв канала в арабските страни, включително и Либия!
Медии като westnews, Ashur news, al Shirazk, al Dustur, почти всяка седмица отразяват Република България!

Бившият министър на енергетиката на България, г-н Aлександър Николов, започна разговори с посолството на Либия по темата енергетика. България бе презентирана пред ръководството на Националната петролна компания на Либия, като се планираше страната ни да стартира съвместни проекти с Либия и в тази посока. Смятам, че предходното правителство на България положи значителни усилия, за да издигне на по-високо ниво и активизира отношенията между двете страни.

Срещата на двамата президенти е още едно доказателство за приятелството между България и Либия, подкрепено изцяло от представителите на  българските и либийските бизнес среди.

Отскоро Либия има нов посланик в София, г-н Бубакер Саед Салех, и аз ще се радвам, ако той и неговият екип продължат да работят за завършване на тези споразумения между двете страни.

Какви са отношенията понастоящем между България и Либия?

Отношенията между България и Либия датират от 50 години насам, още по времето на крал Идрис. От времето на неговото управлението, в Либия – от границата с Тунис до границата с Египет, общо 1950 км., приблизително в разстояние на всеки 40 км. имаше българска компания.
Првз годините България е изградила в Либия 27 поликлиники и 40 болници, като най- големите от тях се намират в градовете Хомс, Налут и Бенгази. Дело на българските компании са най-големите водни сондажи в градовете Сокна и Уадан.
Част от съораженията на Великата река и  сондажите там, също са направени от българската компания Булгаргеомин, което е вписано включително в книгата на Юнеско.
Така че България и Либия имат икономически и приятелски отношения от десетилетия насам.

Г-н Терзобалиев, а дали Министерството на външните работи на България също подпомага бизнеса в тези срещи и споразумения?

Трябва да кажа, МВнР не са участвали в нито една среща, с изключение на комисията за визите към Министерството на туризма.

Г-н Гьоков се ангажира лично към хилядите български медсестри и техните семейства и благодарение на неговите съвместни усилия с министъра на туризма, се опитаха дори и без съдействието на МВнР да решат казуса благоприятно за нашите сънародници.

Откъде идват Вашият интерес и афинитет към арабските страни и Либия? Как се постигат такива успехи с арабските страни?

Освен че съм израснал в Либия от 12-годишна възраст и говоря техния език, аз имам удоволствието да познавам културата, обноските и начина на общуване там.
Не е възможно да бъдеш специалист в арабските страни, ако не познаваш  тяхната история и манталитет. Аз имам приятелства в Либия, които са изграждани в продължение на дълги години и които са безценни за мене.
Тези приятелства трудно се постигат, те нямат цена. Много рядко някой в Европа може да се похвали с в европейският с такива приятелства и контакти.

А в България има ли либийска общност?

Да, макар и неголяма, в България има либийска общност. Те са част от арабската общност, която ПП АБВ опитва да обедини чрез постоянни срещи по темите образование, интеграция и наука. Работата на ПП АБВ с арабската общност в България бива отразявана в множество водещи арабски и европейски медии.
Между другото, лидерите на арабските организации в България, подкрепиха президента Радев за втори мандат.
ПП АБВ е първата европейска политическа партия, посетила Либия, при това няколкократно, през последните няколко години, което дава изключителен тласък на отношенията между двете страни.

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial